Kamervragen

Kamervragen #

De Tweede Kamer der Staten-Generaal speelt een cruciale rol in de Nederlandse democratie door vragen te stellen aan de regering en verantwoording te eisen over beleid en uitvoering. Het beantwoorden van deze vragen is een tijdrovend proces. Wij willen onderzoeken in hoeverre generatieve AI-modellen kamervragen effectief kunnen analyseren en beantwoorden. In theorie zou LearningLion dit proces vereenvoudigen, door beleidsmedewerkers te ondersteunen in het vinden van relevante documenten en het genereren van concept-antwoorden. Door gebruik te maken van semantisch zoeken en door eerder gestelde vragen te identificeren, levert het systeem meer consistentie en bespaart het tijd.

Ontwerp van Learning Lion Kamervragen #

Het systeem is ontworpen om relevante informatie te verzamelen die het proces van de beantwoording van Kamervragen kan ondersteunen. In eerste instantie wordt gebruik gemaakt van de API van het Open Data Portaal. De gebruiker stelt een gehele Kamervraag aan het systeem. Op basis van deze vraag zoekt het systeem (een RAG-model) naar relevante documenten (eerder gestelde Kamervragen met beantwoording) om zo een beeld te krijgen van een eerdere lijn die het betreffende departement hanteerde. Relevantie wordt in eerste instantie bepaald door het systeem aan de hand van een treshold die ingesteld wordt. De gebruiker beslist daarna welke documenten hij relevant acht voor het beantwoorden van de desbetreffende Kamervraag. Deze documenten worden daarna meegegeven als context aan een Large Language Model (LLM) die een tekstvoorstel voor een Kamervraag genereert op basis van precies deze documenten. Bij het gegenereerde concept-antwoord op de Kamervraag blijven deze documenten altijd zichtbaar als een soort bronvermelding. Hierdoor kan de gebruiker zien op basis waarvan de output is gegenereerd waardoor transparantie in de hand wordt gewerkt.

Verantwoord gebruik van generatieve AI voor het doen van tekstvoorstellen voor Kamervragen #

Bij het ontwerpen van het RAG-systeem zien wij deze technologie als een hulpmiddel dat ondersteuning biedt aan beleidsmedewerkers en de werklast kan verlichten, maar het proces ook reproduceerbaarder, betrouwbaarder en tijdsefficiënter maakt. Dit houdt echter wel in dat de beleidsmedewerker kritisch moet zijn tegenover de output die het model levert. Momenteel is deze technologie en de manier hoe wij dit implementeren volgens de AI-verordening nog geen hoog risico, maar als in de toekomst de antwoorden die het model genereert direct gebruikt worden zonder dat deze gecontroleerd worden op feitelijke waarheid, wordt het risico aanzienlijk hoger.*

Doelen #

LearningLion Kamervragen zal op verschillende manieren de beleidsmedewerkers ondersteunen in het proces van het beantwoorden van de kamervragen:

Het versoepelen van het zoekproces van relevante bronnen die nodig zijn voor het beantwoorden van een Kamervraag. #

In het huidige zoekproces worden niet altijd alle relevante bronnen gevonden omdat zoeken in de database van eerder behandelde Kamervragen nu gaat met zoektermen die precies moeten matchen. Semantisch zoeken zou dus een meerwaarde kunnen zijn, doordat dit ook zoekresultaten oplevert die ongeveer dezelfde betekenis hebben als de zoekterm (bijvoorbeeld: ‘messen’ en ‘zwaarden’). Niet alleen worden er dus meer relevante bronnen gevonden, maar ook het zoekproces wordt hiermee versneld.

Consistentie in het beantwoorden van Kamervragen. #

Door een RAG-model, zorg je ervoor dat eerder gestelde Kamervragen of vergelijkbare vragen worden gevonden. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat eenzelfde of een vergelijkbare vraag op dezelfde manier wordt beantwoord.

Een tekstvoorstel doen met bijbehorende relevante bronnen #

Doordat een RAG-model gekoppeld is aan een voorgetrainde LLM, kan er een tekstvoorstel worden gedaan voor een Kamervraag op basis van de gevonden bronnen. Dit geeft beleidsmedewerkers een richting in het beantwoorden van een Kamervraag. Door een bronvermelding toe te voegen heeft de beleidsmedewerker inzicht in welke bronnen er zijn gebruikt om het concept te genereren waardoor er controle kan plaatsvinden.

Condities (operationele omgeving) #

De belangrijkste conditie waaraan voldaan moet worden is het beheer van lokale GPU’s die in staat zijn om dit model te laten functioneren. Dit is de fysieke operationele vereiste, en hiernaast bestaan er ook nog vereisten voor het gebruik van het systeem zelf:

Naleving van wettelijke normen en voorlopige standpunten #

We moeten ervoor zorgen dat de AI-tools voldoen aan alle relevante privacy-, gegevensbeschermings- en auteurswetten. Dit kan worden bereikt door regelmatig impact assessments (bijvoorbeeld een Data Protection Impact Assessment of een Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes) uit te voeren om voortdurende naleving te waarborgen.

Betrouwbaarheid #

Om deze technologie een levensvatbaar alternatief te maken voor bestaande AI-toepassingen, is betrouwbaarheid een van de belangrijkste vereisten. Om dit te bereiken moeten hoge prestaties worden gegarandeerd en moet het model minimale bias vertonen. De kwaliteit van de output moet goed genoeg zijn om ervoor te zorgen dat het een goed alternatief biedt voor ChatGPT zodat het gebruik hiervan door beleidsmedewerkers kan worden voorkomen. Daarnaast moeten ondersteunings- en onderhoudsprotocollen worden geïmplementeerd om problemen snel aan te pakken.

Toegankelijkheid #

Het product moet toegankelijk zijn voor alle medewerkers, met een gebruiksvriendelijke interface, uitgebreide trainingen voor medewerkers, en extra ondersteuning om effectief gebruik van de AI-tools te faciliteren.

Transparantie van de modellen #

Het moet voor gebruikers duidelijk zijn hoe het systeem werkt en hoe beslissingen of antwoorden tot stand komen.

Meer informatie over de use case ‘Kamervragen’ kunt u vinden op de githubpagina.

*Dit is slechts een inschatting. Wij hebben geen juridische achtergrond en kunnen hier (nog) geen uitsluitsel over geven.